• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Rabiës bij twee puppies uit Bulgarije

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen weekend (19 en 20 oktober 2013) bij 2 puppies uit hetzelfde nest hondsdolheid vastgesteld. Beide hondjes, ongeveer 4 maanden oud uit Rotterdam en Zaandam, zijn meteen geëuthanaseerd.

De GGD Rotterdam-Rijnmond en de GGD Zaandam zijn meteen gestart met contactonderzoek. Inmiddels hebben zij alle mensen (14 personen uit regio Zaanstreek-Waterland en 34 personen uit de regio’s Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland West) die risicovol contact hebben gehad met de hondjes opgespoord en zo nodig gevaccineerd om te voorkomen dat ook zij ziek worden. De honden komen uit een asiel in Bulgarije en zijn vermoedelijk een kruising met een Golden retriever.

 

De NVWA spoort dieren op die in contact zijn geweest met deze hondjes. Naast honden kunnen andere dieren besmet zijn. In Bulgarije wordt nog gezocht naar de chauffeur en de bijrijder die de puppies hebben vervoerd.

Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt uitgescheiden in speeksel. Bij bijten, maar ook door likken kunnen mensen en dieren besmet raken. Al voordat dieren verschijnselen vertonen van hondsdolheid zijn ze besmettelijk voor hun omgeving.

 

De besmetting van hondsdolheid bij de twee puppies is bevestigd door het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad. Bij een vermoeden van een dierziekte wordt dit instituut altijd door de NVWA ingeschakeld om de monsters van het zieke dier te onderzoeken. Begin oktober 2013 zijn de jonge hondjes met een chip en een paspoort vanuit Bulgarije onder meer via Oostenrijk en Duitsland naar Nederland vervoerd waar zij op 5 oktober zijn aangekomen.

 

In 2012 is voor het laatst hondsdolheid bij een Marokkaans puppie uit Amsterdam aangetroffen. Regio’s in de directe omgeving waar nog hondsdolheid heerst zijn Oost-Europa en Noord-Afrika. Om mens en dier te beschermen tegen deze dierziekte gelden strenge eisen bij het importeren van (huis)dieren uit het buitenland.

 

Bent u bezorgd over de veiligheid van uw dier? Neem contact met ons op en wij kunnen u adviseren!

 

Bron: VetVisuals International